Augalai pirtims, Priepirtis

Juodgrūdė pirtyje

Juodgrude Pirtyje

Pirmiausia, atsirado augalas ir tik po jo vaistas. Dabartinė farmakologija ir kosmetikos gamintojai stengiasi susintetinti įvairių augalų poveikį ir pateikti klientui, kaip „nepamainomą“ alternatyvą. Atsigręžkite į gamtą – kartais, tai ko jums reikia, čia pat, po ranka…

Tūkstančius metų menantys įrodymai byloja, kad sėjamosios Juodgrūdės (lot. Nigella Sativa) sėklos, aliejai ir jų produktų likučiai randami faraonų kapavietėse. Įvairūs šaltiniai liudija, kad faraonės Nefertitė ir Kleopatra savo kosmetikoje naudojo juodgrūdę. Nuo to laikmečio šio augalo sėklos pasklido po visą pasaulį. Pagrindinė augimvietė – viduržemio jūros šalys. Juodgrūdės aliejaus naudingumas minimas net Biblijoje ir Korane. Šiai dienai, atlikta daugybė augalo tyrimų (tame tarpe klinikinių) ir jo pagrindu sukurta įvairių produktų.

Nigella Sativa nauda odai

Kaip jau žinote, mums aktualu tai, kas tinka pirtyse ir naudinga kūno odai. Išskirtume šiuos juodgrūdės poveikius:

  • antibakterinis poveikis
  • antivirusinis poveikis
  • priešgrybelinis poveikis
  • antiparazitinis poveikis
  • skatina žaizdų gijimą
  • priešuždegiminis poveikis – „psoriazė“ ir „acne vulgaris“
  • teigiamai veikia odos pigmentacijos problemas
Juogrudes poveikis

Pagrindiniai aktyvūs komponentai

Tyrimų metu Nigella Sativa rastos šios medžiagos ir aktyvūs sudėtiniai komponentai – timochinonas, timohidrochinonas, ditimochinonas, timolis, karvakrolis, alfa-hederinas, nigelicinas ir nigelidinas. Tai pat gausu organinių rūgščių omega 3 ir omega 6, bei šiek tiek eterinio aliejaus.

juodgrudes tyrimai

Juodgrūdė pirtininko akimis

Nigella Sativa teigiamas poveikis kūno odai nenuginčijamas. Tai liudija daug atliktų ir vis dar vykstančių tyrimų. Žinoma, šis augalas tinka ne visiems. Jo alerginės reakcijos įtin retos, tačiau sutinkamos. Nerekomenduotume nėščiosioms arba žindančioms mamoms, net naudojant per odą. Tai stiprus savo poveikiu augalas, prisiderinkite jį pagal save. Šiandien nesunku surasti informaciją apie augalų poveikius, pakanka už ausų papurtyti internetą 🙂 ir atsirinkti tyrimais pagrįstus straipsnius. Kartais suglumina perdėtas žmonių atsargumas naudojant natūralius gamtos išteklius. Žmonės, pirkdami masinės gamybos kosmetikos gaminius, net nepasigilina į jų sudėtis, svarbu, firminis ženkliukas. Dažnu atveju jis nereiškia nieko. Pabandykite pasiklausti, kas bus jei jūs tuo garsiu ženklu pažymėtu cheminiu preparatu sugadinsite savo odos struktūrą ar spalvą. Ogi nieko. Jūsų geriausiu atveju atsiprašys. Blogesniu, pralaimėsite prieš prekybos centrą teisinę bylą. Taigi, atsakingai domėkitės tuo, ką naudojate ant savo kūno ir nepatingėkite vietinių augalų prisirinkti patys. Tai, dovana sau.

Yra ir kita juodgrūdės savybė, padėsianti suprasti, ar šis augalas jūsų, ar ne. Jis turi labai intensyvų skonį ir kvapą. Šiuo atveju, mums aktualus kvapas, kuris yra aitrokas. Kažkiek primena pipiro, kmyno, čiobrelio ir muskato mišinį. Gyvo renginio metu teko kalbinti praeivius ir duoti pauostyti produkto su šiuo augalu. Reakcijos buvo labai įvairios. Vieni mojavo ranka ir bėgo šalin, tačiau tokių buvo mažuma. Kiti sakė, kad tai puikus, subtilus ir iki šiol nejaustas kvapas.

Šią žiemą su juodgrūdės augalu (lot. Nigella Sativa) ir valgomąja druska NaCl atlikome praktinius testus įvairiose pirtyse. Maišant druską ir šalto spaudimo juodgrūdės aliejų su smulkiąja nuosėdine aliejaus frakcija testavome mišinį, kaip kūno šveitiklį. Nors, didesnis nuosėdinės frakcijos kiekis teigiamai veikė odą, teko mažinti, nes stipriai dažė pirties plautus. Daugybės bandymų metu atrinkta tinkama mišinio proporcija.

kūno šveitiklis

Išvados po pirties

Iš tikro, išbandėme mišinį dviem būdais. Įšilus po vandeniu duše ir pirties procedūrų metu. Bet kokiu atveju teigiame – prieš naudojant kūno šveitiklį su juodgrūde kūnas turi būti įšilęs ir šlapias. Maloniausias efektas jautėsi po įkaitimo pirtyje. Šveičiant kūną šiuo mišiniu druska maloniai slydo kūnu ir jautėsi pakankamai stiprus padengimas aliejumi. Po procedūros, prasiantis duše, liko malonus slidus, bet neriebus odos pojūtis. Akivaizdžiai jautėsi odos atsinaujinimas. Nusausinus kūną jautėsi švelnus ir subtilus, vos juntamas juodgrūdės aromatas. Mišinį bandė žmonės su skirtingais odos tipais, visiems tiko.

Darome išvadą – tai vienas iš įdomiausių ir natūraliausių pirčiai skirtų kūno odos šveitiklių. Verta paminėti įtin didelį antibakterinį – dezinfekcinį abiejų medžiagų (druskos ir juodgrūdės) poveikį. Tai visiškai saugūs, mitybai naudojami produktai. Smulkioji juodgrūdės nuosėdinė frakcija išgaunama tik šalto spaudimo aliejaus gavimo proceso metu.

Juk, tikriausiai ne kartą girdėjote posakį „tepk ant odos tą, ką gali dėti į burną“. Per odą pasisavinami vaistiniai preparatai iš nuskausminančių tepalų. Oda jautrus ir lengvai įvairias medžiagas į kūną perduodantis organas. Elkimės su juo atsakingai. Juolab, tais atvejais, kai kūnas įšilęs ir odos poros atviros.

Gerų visiems emocijų tyrinėjant gamtos lobynus ir lankant tradicinę lietuvišką pirtį.